Διάφορα έντομα

 

Είναι μελίγκρες, διάφορα κολεόπτερα, κάμπιες και σκουλήκια που τρώνε ή απομυζούν τους χυμούς των φύλλων και τρυπούν τους νεαρούς βλαστούς. Καταπολεμούνται με ειδικά εντομοκτόνα φυτοφάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή προσοχή.

Ένας εύκολος κσι οικολογικός τρόπος καταπολέμησης της μελίγκρας (λέγονται και αφίδες) είναι ο ψεκασμός με σαπουνόνερο. Διαλύστε λίγο υγρό ή πράσινο σαπούνι σε νερό και ραντίστε τις τρυφερές κορφές της τριανταφυλλιάς, όπου βρίσκονται οι μελίγκρες. Αμέσως μετά ξεπλένετε το σαπούνι με άφθονο νερό για να μην "καούν" τα τρυφερά φύλλα. Μ'αυτόν τον τρόπο οι αφίδες εξοντώνονται ακαριαίως.

Άλλος οικολογικός τρόπος καταπολέμησης των αφίδων είναι τα βρέγματα τσουκνίδας. Αφήνετε να μουλιάσουν άφθονα φύλλα τσουκνίδας σε νερό (που ίσα - ίσα τα σκεπάζει) για 1-2 εβδομάδες. Τα στραγγίζετε πιέζοντας τα σε ένα τουλπάνι και με το νερό αυτό ψεκάζετε τις τριανταφυλλιές σας.

 

Ο τετράνυχος

 

  

Eίναι μικροσκοπικές αράχνες που καταστρέφουν τα φύλλα αρχίζοντας από τα κάτω.

Χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό θα τους παρατηρήσετε να κινούνται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Έχουν κόκκινο ή κίτρινο χρώμα. Θα παρατηρήσετε επίσης και τους χαρακτηριστικούς ιστούς αράχνης, που υφαίνουν. (ΕΙΚΟΝΑ 2)

Ο τετράνυχος προσβάλλει κυρίως τα φυτά, που μεγαλώνουν σε χαμηλή σχετική υγρασία όπως είναι οι τριανταφυλλιές σε γλάστρες, και προκαλεί ένα ελαφρύ "σκούριασμα" στην όψη των φύλλων. (ΕΙΚΟΝΑ 1)

Για την καταπολέμησή του πρέπει να ψεκάσετε με ειδικά τετρανυχοκτόνα, επιμένοντας στην καλή διαβροχή της κάτω πλευράς των φύλλων.

 

 

Η Χλώρωση

 

Είναι διαταραχή του μεταβολισμού και γενικά οφείλεται σε υπερβολικό ασβέστη στο χώμα : τα φύλλα κιτρινίζουν ανάμεσα από τα νεύρα. 
Ποτίστε την άνοιξη με sequestrene ή άλλο παραπλήσιο σκεύασμα που να περιέχει σίδηρο.

Πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι όταν η φυσική κατάσταση των φυτών είναι καλή τότε δεν είναι ευάλωτα από εχθρούς και ασθένειες. Γι' αυτό ποτίστε και σκαλίστε τα σωστά και τακτικά, προσθέστε κοπριά γύρω από τις ρίζες και κλαδέψτε τα την κατάλληλη εποχή.

 

Ψώρα (κοκκοειδή)

 

 

Η ψώρα (κοκκοειδή) είναι έντομα που παραμένουν κολλημένα στους βλαστούς, πολλαπλασιάζονται και τους γεμίζουν σ’ όλη τους την επιφάνεια. Οι βλαστοί στο τέλος αφυδατώνονται και ξεραίνονται. Εμφανίζονται σαν «σπυράκια» διαφορετικού χρώματος (συνήθως λευκού ή κρεμ) που αφαιρούνται εύκολα αν ξύσετε τον βλαστό. Καταπολεμούνται εύκολα με ειδικά παραφινέλαια (θερινός πολτός) που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα (όταν παύει η βλάστηση γιατί είναι τοξικά στα φρέσκα φύλλα της τριανταφυλλιάς). Σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής φροντίστε να αφαιρέσετε τα προσβεβλημένα μέρη (καλύτερα να καούν) και στη συνέχεια ραντίστε με θερινό πολτό εμπλουτισμένο με ειδικό εντομοκτόνο. Αυτό γίνεται το χειμώνα όπως αναφέρεται και παραπάνω. Συβουλευθείτε επίσης κάποιο γεωπόνο.