Οι τριανταφυλλιές αρέσκονται σε πλούσια εδάφη που στραγγίζουν καλά. Ένα καλά κοπρισμένο έδαφος είναι ιδανικό αλλά δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν αν αφαιρέσετε όλο το χώμα και φυτέψετε σε σκέτη κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα.Απλά εμπλουτίστε το έδαφος του κήπου σας με οργανική ουσία (κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα κλπ)

Γενικά είναι ανεκτικές σε μεγάλο εύρος από τύπους εδαφών. Αν δείτε ότι στην γύρω περιοχή καλλιεργούνται τριανταφυλλιές ή άλλοι ξυλώδεις θάμνοι και δέντρα προχωρήστε άφοβα στη φύτευσή τους. Η παρουσία άλλων τριανταφυλλιών τριγύρω σημαίνει ότι το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τριανταφυλλιών.

Μην αμελήσετε όμως να προσθέσετε άφθονες ποσότητες από οργανική ουσία (καλά χωνεμένη κοπριά, ή τύρφη ή φυλλόχωμα ή από και τα τρία) πριν τη φύτευση και συνεχίστε να προσθέτετε οργανική ουσία κάθε χρόνο, την άνοιξη, στο λάκκο της κάθε τριανταφυλλιάς για να έχετε θεαματικά αποτελέσματα.

Σχετικά με την υγρασία του εδάφους φροντίστε ώστε το έδαφος του κήπου σας να στραγγίζει καλά και να μην παραμένει νερό στο περιβάλλον των ριζών των τριανταφυλλιών σας γιατί κινδυνεύουν να μην αναπτυχθούν ή ακόμη και να σαπίσουν.

Αν το έδαφος του κήπου σας είναι υπερβολικά "σφιχτό" και δεν στραγγίζει πρέπει απαραίτητα να βελτιωθεί και γιαυτο υπάρχουν διάφορες τεχνικές που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Γεωπόνοι και έμπειροι κηπουροί και κηποτέχνες θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.

Εμείς θα επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία: Να μην γίνεται κατεργασία του εδάφους όταν αυτό είναι πολύ υγρό και γιαυτό η ιδανικότερη εποχή για την κατεργασία του εδάφους και την προετοιμασία του κήπου στην Ελλάδα είναι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - μέσα Νοεμβρίου) και δευτερευόντως η άνοιξη.