Είναι απαραίτητο το έδαφος, όπου θα φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές μας ή και άλλα φυτά, να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και στο σωστό χρόνο. Οι τριανταφυλλιές εκτιμούν ιδιαίτερα τα πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη και γι αυτό προσθέστε άφθονη τύρφη ή/και κοπριά ή/και φυλλόχωμα πριν φυτέψετε.

Γι αυτό οργώνουμε το έδαφος ή το γυρίζουμε με το πατόφτυαρο ή το λισγάρι. Μετά το φρεζάρουμε κυρίως τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό του εδάφους με τύρφη ή κοπριά και στη συνέχεια στο άνοιγμα των λάκκων για τη φύτευση.

Όλες αυτές οι εργασίες προϋποθέτουν το έδαφος να μην είναι υπερβολικά υγρό και λασπώδες γιατί θα "αρρωστήσει" (δηλαδή θα γίνει υπερβολικά συμπαγές και σκληρό) και  θα είναι χειρότερα για την ανάπτυξη των φυτών. Ένας στοιχειώδης έλεγχος για την καταλληλότητα της υγροσκοπικής κατάστασης του εδάφους είναι να πάρουμε μια φτυαριά εδάφους και να ελέγξουμε με  το χέρι αν αυτό σπάει και τρίβεται εύκολα.

Αν το έδαφος ζυμώνεται σημαίνει ότι είναι υπερβολικά υγρό και πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει κι άλλο. Αν τρίβεται με πολλή δυσκολία σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ξερό και ότι θα χρειαστεί κάποιο πότισμα πριν ξεκινήσουμε την κατεργασία του. 2-3 μέρες μετά είναι καλό να το ελέγξουμε πάλι.

Ανοίγουμε ένα λάκκο με διαστάσεις 30-40 εκ. περίπου. Το χώμα που βγάζουμε τοποθετείται σ' ένα σωρό δίπλα στο λάκκο και το εμπλουτίζουμε ως και με 50% με τύρφη ή φυλλόχωμα ή κοπριά καλά χωνεμένη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μέρος αυτού του μίγματος στον πάτο του λάκκου σε κωνικό σχήμα ώστε οι ρίζες να απλώσουν και να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα.

Το υπόλοιπο μέρος του μίγματος θα χρησιμοποιηθεί στη φύτευση. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνει νωρίς γιατί έτσι θα μπορέσετε να φυτέψετε ακόμα και με βροχερό καιρό. Το "μυστικό" είναι το μίγμα να παραμείνει σε σωρό γιατί έτσι ακόμα και μετά από δυνατή βροχή σε 1-2 μέρες θα μπορέσετε να φυτέψετε.

 

Ξεκινήστε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για καλύτερα αποτελέσματα και πρωιμότερη και πιο άφθονη ανθοφορία.

Όλη αυτή η προετοιμασία πρέπει να γίνεται νωρίς το φθινόπωρο, όταν οι βροχές είναι λίγες, έχει σχετικά ζεστό καιρό και οι μέρες διαρκούν περισσότερο.

Η προετοιμασία του εδάφους σηματοδοτεί την έναρξη της καλλιέργειας του κήπου σας. Αμέσως μετά μπορείτε να ξεκινήστε με τη φύτευση των τριανταφυλλιών σας, δηλ. από το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Συνεχίστε με δέντρα, θάμνους και τριανταφυλλιές (όλο το χειμώνα έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης....).  Η καλή προετοιμασία θα βοηθήσει να κάνετε περισσότερα, πιο εύκολα και οικονομικά. Οργανωθείτε και ξεκινήστε.