Το καλοκαίρι είναι  η περίοδος χαλάρωσης του κηπουρού αλλά και προβληματισμού, σχεδιασμού και προγραμματισμού, για τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες.

Οι ερασιτέχνες, με λίγη φροντίδα, αγάπη και μεράκι μπορείτε να αποκτήσετε υγιείς και όμορφες τριανταφυλλιές… 

Ποτίστε άφθονα και τακτικά, οι τριανταφυλλιές σας θα σας ανταμείψουν με τα όμορφα λουλούδια τους. Μην στερήσετε το νερό από τα φυτά σας. Επίσης ραντίστε με τα κατάλληλα σκευάσματα ανάλογα με τις ασθένειες και τους εχθρούς των φυτών σας.

Λιπάνετε από την άνοιξη ως το φθινόπωρο (αποφεύγοντας τη  λίπανση τις περιόδους με πολλή ζέστη) με μια κουταλιά του γλυκού κάθε μήνα με κάποιο πλήρες λίπασμα του τύπου complesal (12- 12-17 +3 μαγνήσιο). Μην αμελείτε όμως να προσθέτετε συχνά οργανική ουσία (κοπριά, τύρφη ή φυλλόχωμα) στη λακκούβα της κάθε τριανταφυλλιάς: είναι το καλύτερο λίπασμα.

Σε περιοχές όπου το νερό είναι πολύ σκληρό ή και υφάλμυρο (δηλ. περιέχει άλατα) αποφύγετε εντελώς τα λιπάσματα, προσθέστε μόνο κοπριά και φροντίστε ώστε τα ποτίσματα να γίνονται πιο τακτικά. Μετά τον Αύγουστο μη λιπαίνετε ακόμα και τις παλιές τριανταφυλλιές σας.

Τον Σεπτέμβριο ελλατώστε την συχνότητα των ποτισμάτων αλλά αυξήστε την ποσότητα του νερού. Οι τριανταφυλλιές σας, σε συνδυασμό με την λίπανση και τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, θα μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο πότισμα πρέπει να έχετε ήδη φροντίσει ώστε να μη νεροκρατάει το χώμα ή η γλάστρα σας.

Θα καταλάβετε επίσης τη σημασία που έχει η καλή προετοιμασία στο έδαφος, πριν ή κατά τη φύτευση. 

Μην κλαδεύετε αυστηρά τις τριανταφυλλιές σας, αυτή την εποχή γίνεται αφαίρεση των απανθισμένων τριαντάφυλλων για αισθητικούς λόγους αλλά και για την γρήγορη επανάληψη της ανθοφορίας.

 

Μη παραβλέπετε τη σημασία του σωστού σχεδιασμού του κήπου σαςπου θα βελτιώσει τον κήπο σας τόσο χωροταξικά αλλά και θα βοηθήσει στην καλύτερη περιποίηση και ανάπτυξη των τριανταφυλλιών και των άλλων φυτών που καλλιεργείτε.