Οι πιο συχνές ασθένειες που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές:

 

1.Το ωίδιο (κοινώς μπάστρα)

      

Είναι η πιο συχνή ασθένεια και εμφανίζεται κυρίως όταν βρέχουμε συχνά τα φύλλα και όταν οι τριανταφυλλιές μας είναι φυτεμένες σε σκιερά μέρη. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι ένα λευκό χνούδι στα φρέσκα φύλλα τα οποία παραμορφώνονται (σγουραίνουν ελαφρά). 

Σε πιο σοβαρές προσβολές το χνούδι καλύπτει μπουμπούκια και βλαστούς. Καταπολεμείται εύκολα με θειάφισμα (ελαφρύ σκόνισμα με θειάφι) εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας υπερβαίνει τους 23 βαθμούς. Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 μέρες ως 1 μήνα. 

Εφόσον βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι καλό είναι να το επαναλάβετε. Όταν θειαφίζετε με πολύ ζεστό καιρό φροντίστε να είναι τα φυτά σας καλά ποτισμένα.

Άλλος τρόπος καταπολέμησης είναι να ραντίσετε με ειδικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα που θα προμηθευτείτε από ένα γεωπόνο.

 

2.Η μαύρη κηλίδωση

 

   

Εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη και φθινόπωρο μετά από βροχές. Το μόλυσμα υπάρχει στο έδαφος και η ασθένεια εκδηλώνεται αφόσον τα φύλλα της βάσης παραμείνουν υγρά για 48 ώρες. Τα συμπτώματα είναι σκούρες (μαύρες και στρογγυλές) κηλίδες πάνω στα φύλλα της βάσης του φυτού τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν (να μαζευτούν και να απομακρυνθούν ή να καούν).

Προληπτική Αντιμετώπιση:

Πρώτος και σημαντικότερος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και η απομάκρυνσή τους από τον κήπο σας.

Για να προστατέψτε τα φυτά σας από προσβολές είναι καλό να είναι καθαρά από ζιζάνια (χόρτα) και γιαυτό σκαλίστε γύρω από τα φυτά σας τακτικά.

Όταν ποτίζετε αποφεύγετε (όσο αυτό είναι δυνατόν) να βρέχετε τα φύλλα της βάσης. 

 

Ψεκασμοί:

1. Ένα διάλυμα που θεωρείται γενικό και οικολογικό μυκητοκτόνο και χρησιμοποιείται στην προσβολή απο Μαύρη κηλίδα είναι το διάλυμα μαγειρικής σόδας:

Σε 1 λίτρο νερού προσθέστε:
 
  - 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο)
  - 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι
 
 
Ανακινήστε καλά το διάλυμα πριν ψεκάσετε στα κάτω φύλλα. Μην ψεκάζετε τα φρέσκα φύλλα. Μπορείτε να επαναλάβετε το ψεκασμό μια φορά την εβδομάδα ή μετά από το πότισμα. Όταν ο καιρός ζεστάνει και 
 
Προσοχή! Το ποσοστό σόδας δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5% στο διάλυμα (δηλαδή 5gr  στο λίτρο) ειδάλλως κινδυνεύουν να καούν τα φύλλα.
 
2. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, δηλ. η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, θειαφίστε. Το θειάφι εκτός από την καταπολέμηση του ωιδίου προστατεύει και από τη Μάυρη Κηλίδωση και είναι και οικολογικός τρόπος προληπτικής αντιμετώπισης. Χρησιμοποιήστε σκόνη θειάφι για καλύτερα αποτελέσματα.
 
3. Αντιμετώπιση με ψεκασμούς με χημικά (οργανικά μυκητοκτόνα). Αν επιμένουν τα συμπτώματα τότε ραντίστε με ένα ειδικό μυκητοκτόνο που να περιέχει την ενεργό ουσία mancozeb.

 

3.Ο περονόσπορος

 

  

Εμφανίζει συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της μαύρης κηλίδωσης σε βροχερές περιόδους ή με υψηλή σχετική υγρασία αλλά αυτή τη φορά οι κηλίδες είναι καφετιές και με ακανόνιστο σχήμα κυρίως πάνω στην κεντρική νεύρωση του φύλλου. Προσβάλει τα νεαρά φρέσκα φύλλα τα οποία και παραμορφώνονται και πέφτουν. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb.

 

4.Σκωρίαση

 

Το κάτω μέρος της παλάμης των φύλλων γεμίζει με πορτοκαλί σπυράκια και τα φύλλα πέφτουν. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb αλλά και το SYSTHANE είναι καλό.